22.8.14

Οταν η φωτογραφια συνανταει την ποιηση στο σκληρο νησι της εξοριας απο το περιοδικο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ-ΦΩΤΑ τευχος 2 καλοκαιρι 2000

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ - ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ




Μανόλης Κορνήλιος
 ο Μανόλης Κορνήλιος, συγγραφέας, μεταφραστής, Μακρονησιώτης. Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και μεγάλωσε στη Σάμο, όπου φοίτησε στην Εμπορική Σχολή της Σάμου και στη συνέχεια στην Πάντειο. Στα χρόνια της Κατοχής, φοιτητής, πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και διακρίθηκε στις μάχες του Δεκέμβρη στα Εξάρχεια και στην Οδό Διδότου. Μαθήτευσε στη λογοτεχνία με δασκάλους τους: Μάρκο Αυγέρη, Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ρίτα Μπούμη-Παπά κ.ά. στην Ομάδα Νέων Λογοτεχνών της ΕΠΟΝ. Δοκιμάστηκε σκληρά και υπόμεινε καρτερικά τα βασανιστήρια στα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο (1947-1951). Από το 1951 και για δεκαετίες εργάστηκε ως μεταφραστής κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων από τα αγγλικά και τα γαλλικά, καθώς και ως συντάκτης και επιμελητής κειμένων σε περιοδικά, εφημερίδες και εγκυκλοπαίδειες, όπως η ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ. Εχει γράψει πολλά έργα ποιητικά και πεζά. Από αυτά έχουν εκδοθεί τα ποιητικά: «Κύκλος Φωτιάς», «Η φωνή του ωκεανού», «Το πικρό παραμύθι του Αδωνι» (Βραβείο φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός), «Φυγή στη νύχτα, επιστροφή την αυγή», «Κύκλος σιωπής, κύκλος οργής», «Η πόλη των κοχυλιών». Για παιδιά και νέους: «Ο ξεροκέφαλος», «Πολύ ωραίο το όνομά σου, Ελευθερία!», «Ο Κωστάρας, το άλογο και η ελευθερία», «Η γελαστή πολιτεία». Από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» έχουν εκδοθεί: «Σαν ιστορίες και σαν παραμύθια» (για παιδιά), «Ο άλλος δραπέτης» (μυθιστόρημα), «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο» (μυθιστόρημα). Από το 1999 έως το 2005 εργάστηκε στη «Σύγχρονη Εποχή» ως εισηγητής λογοτεχνικών βιβλίων προς έκδοση.


Στέλιος Κασιμάτης

Φωτογράφος, Ιδ. υπαλληλος. Μακρονησιώτης. Γεννήθηκε στον Πειραια , σπούδασε μηχανικος στην Σχολή του Πειραικου Συνδέσμου και στη συνέχεια εργάστηκε σαν μηχανικός αεροσκαφων στο Κρατικό Εργοστασιο Αεροπλανων στο Χασανι. Στα χρόνια της Κατοχής, πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση σαν καπετανιος λοχου της Βούλας. Πηρε μερος και στις μάχες του Δεκέμβρη στην Αθηνα το 1944.
συνεχεια http://www.manolokasimatis.gr/index.php?fID=106

Δεν υπάρχουν σχόλια: