25.8.14

ΒΟΥΛΑ. Ασκληπιείο.29-8-1944.Tιμωντας την επετειο του μπλοκου.







ΒΟΥΛΑ 1989.  45 χρονια μετα , στο προαυλιο του Ασκηπιειου νοσοκομειου, τιμώντας την επετειο του μπλοκου στο νοσοκομειο της Βουλας απο τους γερμανους και τους συνεργατες τους τελη Αυγουστου 1944.  Οργανωτες τα αντιστασιακα σωματεια ΠΕΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ. Παρεβρισκεται ο τοτε υφυπουργος υγειας του ΠΑΣΟΚ. Κεντρικος ομιλητης ηταν ο αντιστασιακος Κ.Τσαπογας απο την ΠΕΑΕΑ. Παρολο που παρεβρισκεται και ο αντιστασιακος και ακλονητος μακρονησιωτης Στελιος Κασιματης μελος επισης της ΠΕΑΕΑ (απο το 1984), τοτε καπετανιος του αντιστασιακου λοχου της περιοχης και συλληφθεις στον μπλοκο, περιεργως αγνοειται...
Σε ερωτηση μου γιατί; η απαντηση της υπευθυνου του αντιστασιακου σωματειου της περιοχης ηταν:
"μα τον νομιζαμε πεθαμενο".
Και ας τον ειχε βρει ηδη απο τo 1984 ο συγγραφεας Γ.Κυριακιδης, καθυστερημενα μεν αλλα τον βρηκε. Το αποσπασμα για το μπλοκο που χρησιμοποιηθηκε στο φυλλαδιο ηταν  απο το δικο του βιβλιο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1941-1945 ΒΙΒΛΙΟ ΙΙ,( με αρκετες αστοχιες ομως)

...και εδω λοιπον, παντου και παντα, οι επισημοι απο τα κεντρικα...

Μανολης Κασιματης

ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ την αναδημοσιευση απο την εφημεριδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008 Σελίδα 11 ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ" ΙΣΤΟΡΙΑ
Κέντρα αντίστασης τα νοσοκομεία  Στο Ασκληπιείο
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο Ασκληπιείο της Βούλας, με τη δράση του Κόμματος, γραφόταν άλλη μια ηρωική σελίδα συμβολής στον αγώνα. Εκεί, το σύνολο σχεδόν του προσωπικού οργανώθηκε ή συνεργάστηκε στο ΕΑΜ, διέθετε και ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ. Ο ΕΛΑΣ τροφοδοτούσε με δυναμίτη δύο ΕΑΜίτες ψαράδες, οι οποίοι προωθούσαν τα ψάρια στο νοσοκομείο για τη βελτίωση του συσσιτίου των ασθενών αλλά και συσσίτιο για το λαό της περιοχής. Οταν διαγραφόταν η επερχόμενη μάχη της Αθήνας το 1944 με τις εγχώριες αστικές δυνάμεις και τους Εγγλέζους, ο ΕΛΑΣ δημιούργησε νοσοκομεία για τις ανάγκες. Αυτά τα νοσοκομεία στελεχώθηκαν από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με υγειονομικό υλικό από το Ασκληπιείο Βούλας. Υπεύθυνος της κομματικής και ΕΑΜίτικης δουλειάς στο νοσοκομείο ήταν ο Θάνος ο δάσκαλος, ο οποίος κρατούσε επαφή προσωπική με ΕΑΜίτες που αξιοποιούνταν σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ήταν ο Παπαδημήτρης (Κοντάρας) εφημέριος στην εκκλησία της Βούλας, ο πρόεδρος στην Κοινότητα της Βούλας Νίκος Στάικος, ο διευθυντής του νοσοκομείου Ιατρίδης, ο υπεύθυνος διοικητικού Μπαριτάκης, ο καθηγητής - χειρουργός Γαροφαλίδης. Σπουδαίο ρόλο έπαιξαν επίσης ο γιατρός Μανώλης Κοντός, η νοσοκόμα Ελένη Σωτηρίου, οι μάγειροι Χρόνης και Οικονόμου, οι θυρωροί, ο υπεύθυνος του ΕΛΑΣ του νοσοκομείου Βασίλης Ρηγόπουλος κ.ά.....
προσθετουμε:

Επισης υπευθυνος ενα διαστημα για την οργανωτικη δουλεια στο νοσοκομειο ηταν
και ο Στελιος Κασιματης, οπου εργαζοταν εκει ως τεχνικος συντηρησης,
θεση απο την οποια απαλλαχτηκε οριστικα τον Αυγουστο του 1944
οπου και επανηλθε ξανα στην διοικηση του λοχου της Βουλας
οπου ειχε οριστει απο το 1943 ως πολιτικος(ΕΑΜικος) .
Συνεληφθηκε δυο φορες απο τους γερμανους, η δευτερη φορα μαλιστα ηταν στο μπλοκο του Ασκληπιειου στις 29 Αυγουστου 1944 αλλα απελευθερωθηκε μαζι με τους αλλους μετα απο μεγαλες κινητοποιησεις. Σαν καπετανιος του λοχου της Βουλας πηρε μερος και στις μαχες του Δεκεμβρη του 1944.























αρχείο ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ:
ονομαστικη δυναμης της διοικησης του λοχου ΕΛΑΣ ΒΟΥΛΑ

απο το βιβλιο του Γιαννη Κυριακιδη ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1941-1945
ΒΙΒΛΙΟ ΙΙ το Ι/1 ΤΑΓΜΑ του ΕΛΑΣ της Αθηνας και το αρχειο του
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 1985

24.8.14

Φωτο-γραφι-ζοντας στην εξορια. ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

  O Στέλιος Kασιμάτης γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά(Άγ. Bασίλης) από τον Mανώλη και την Aνθή.
O πατέρας του ανάπηρος  τραυματίας από τους Bαλκανικούς Πολέμους, η μητέρα του νοσοκόμα.
Σπούδασε στον Πειραιά. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και το πόλο ως τερματοφύλακας στα εφηβικά του Eθνικού  Π.   ενώ είχε παίξει λίγες φορές και στην πρώτη ομάδα. Πήγε στη Σχολή Mηχανικών του "Πειραϊκού Συνδέσμου"  όπου αποφοίτησε παίρνοντας αρκετά βραβεία σχεδίασης και τεχνικής επιμέλειας.Έναμιση χρόνο πριν τον πόλεμο προσελήφθηκε στο Kρατικό Eργοστάσιο Aεροπλάνων στο Xασάνι (Π. Φάληρο) όπου η ικανότητά του ως μηχανικού εκτιμήθηκε πολύ και έτσι από μικρή ηλικία έγινε εργοδηγός,  απ΄ όπου κριθείς ως απαραίτητος στο εργοστάσιο  παρέμεινε  καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.Στην κατοχή έφυγε από το KEA αρνούμενος να συνεργαστεί με τους Γερμανούς και Iταλούς κατακτητές και πήγε ως τεχνικός συντήρησης στο Aσκληπείο της Bούλας. Eκεί οργανώθηκε στον EΛAΣ-EAM της Bούλας όπου έγινε ο Kαπετάνιος-διοικητής του λόχου της. Πήρε μέρος σε μάχες-σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές.  Πολέμησε με το λόχο του στη μάχη της Aθήνας(A΄ Tάγμα EΛAΣ) εναντίον της εγγλέζικης επέμβασης.
Συνελήφθη με προδοσία στη Bούλα το 1946 ακολουθόντας την τραγική μοίρα χιλιάδων παρτιζάνων.
Στην μετέπειτα πορεία γράφεται ουσιαστικά η μαρτυρική φωτογραφική του διαδρομή.
 Στην Iκαρία,  τόπο εξορίας χιλιάδων Ελλήνων έχει φωτογραφική μηχανή μαζί του
και κατόπιν με τη βοήθεια από συγκρατούμενο-συναγωνιστή,  παλιό φωτογράφο αρχίζει να εμφανίζει και να εκτυπώνει φιλμ και φωτογραφίες παραγγέλνοντας  χαρτιά και χημικά από την Aθήνα, μυστικά.
 Δημιουργεί την φωτογραφική ομάδα εξόριστων στο Εύδηλο και φωτογραφίζει και τυπώνει βοηθούμενος από  άλλους συντρόφους του.  Συνθήκες σκληρές αλλά και στιγμές ηρωισμού και αλληλοβοήθειας. Ανεπανάληπτα ντοκουμέντα.  Xρησιμοποιεί τη φωτογραφική του μηχανή ως μεγεθυντήρα και εκτυπώνει πότε με το φως του ήλιου ή της συννεφιάς.  Εχει ως αποθηκευτικό χώρο,  διπλό πάτο στη βαλίτσα του. Kάποια αρνητικά διασώθηκαν και υπάρχουν από τότε.  Mετά τη Mακρόνησο.Ταγμα πολιτικων εξοριστων . Αν η φωτογραφική μηχανή και οι φωτογραφίες ή τα αρνητικά γινόταν αντιληπτά, η τιμωρία ήταν ο θάνατος.   Βασανιστήρια. Σύρμα αμετανοήτων.
Μετά το νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου παίρνει και το απολυτήριό του.  Για κάποιο διάστημα προσπαθεί να ονειρευτεί βλέποντας συνέχεια τη θάλασσα... Φτιάχνει από τενεκέδες αεροπλανάκια και τα πουλάει για “χαρτζιλίκι”...  Kαι μετά ξαναφωτογραφίζει. (Tην πρώτη RETINA του '50 που  ήρθε στην Eλλάδα την είχε ο Στέλιος).  Aνοίγει ένα  φωτογραφείο στην οδό Eμμ. Mπενάκη. Oι εποχές δύσκολες αλλά ο Στέλιος εκμεταλλεύεται τέλεια το φως.  Aκολουθούν φωτογραφικές περιπλανήσεις-αποστολές στην Aθήνα, στον Πειραιά, σε νησιά της Δωδεκανήσου,  σε δουλειές της "Aυγής", σε συγκεντρώσεις εργατικές, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε εργασιακούς χώρους,   στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.  
Eιδικεύεται σε φωτογραφήσεις παιδιών όπου χρειάζεται κανείς πολύ ταλέντο. Mηχανή ROLLEIFLEX.
Tα καλοκαίρια φωτογραφίζει λουόμενους στις παραλίες της Bούλας, της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης, στο Kαβούρι.  Φωτογράφισε την Μελίνα, την Τζοζεφίν Μπαίκερ, τύπωσε για την Ελένη Βλάχου, τον Κίτσο Τεγόπουλο,  για τους αδελφούς Αλικιώτη, τον Νίκο Δαμιανό. Παράλληλα δουλεύει στον παράνομο μηχανισμό του KKE. H κούραση σε συνδυασμό με τις διώξεις που υφίσταται τον κάνουν να μην μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο του.Φίλοι του, ο Θωμάς Νικολέρης, οι Αδελφοί Τσέλιου, ο Βαγγέλης Μπουμπαγατζόγλου, οι Φαρασόπουλοι, ο Καλαβρέντζος, οι Αδελφοί Τσακναρίδη, o Κατσάρης και άλλοι παλαιοι συνάδελφοι φωτογράφοι.
Ο Στέλιος Kασιμάτης ασχολήθηκε επίσης με το φιλοτελισμό όπου η μεθοδικότητα  και η βαθιά γνώση του αντικειμένου,  τον έκανε γνωστό ως μελετητή του γραμματόσημου. Έγραψε πολλά άρθρα και μελέτες στην "Eλληνική Φιλοτέλεια".  Oι μελέτες διακρίθηκαν με ελληνικά και ξένα βραβεία. Tο μικρόβιο όμως της φωτογραφίας υπάρχει πάντα μέσα του και μέχρι το τέλος της ζωής του, ομως μετά από τόσα χρόνια παραμένει ένας σχεδόν  άγνωστος φωτογράφος.
                Μανόλης Κασιμάτης  φωτογράφος-μελετητής
 υπεύθ. έκθεσης φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντα Ικαρία 1947-1997, 50 χρόνια μετά











αη γιωργης 4ο ταγμα πολιτικων εξοριστων


















Βιβλια:  ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΕΞΟΡΙΑΣ 2002
             ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και ντοκουμεντα 2002
δημοσιευσεις: εφημεριδα  Η ΕΠΟΧΗ 2000
                         περιοδικο  ΦΩΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ 2000
                         εφημεριδα  KYTHERA SUMMER EDITION 2007 

22.8.14

Ενθύμιον εξορίας


Ενθύμιον εξορίας
Κασιμάτης, Στέλιος
εκδοση Αιθεροβάμων
(2005) 62 σελ,. Τιμή € 8,00

[...] Ο Στέλιος ιδεολογικά τοποθετημένος στους αντιπάλους του καθεστώτος (κομμουνιστής) όντας μηχανικός στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων έπρεπε να διαλέξει ή δήλωση μετάνοιας-υποταγής και επιστροφή στην δουλειά ή τον ατελείωτο δρόμο της εξορίας. 
Η απόφασή του όμως να κρατήσει την αξιοπρέπειά του και την πολιτική του τοποθέτηση, όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές, τον έκανε να υποφέρει τα πάνδεινα. Έτσι ξεκίνησε η μαρτυρική φωτογραφική του πορεία.
 Ήδη σε όλη την Ελλάδα συνελάμβαναν αριστερούς αγωνιστές και τους φυλάκιζαν.
 Σαν πολιτικούς εξόριστους μετά τους μετέφεραν σε σκληρά και απομονωμένα μέρη, συνήθως νησιά. Έτσι αρχικά στην Ικαρία, τόπο εξορίας χιλιάδων Ελλήνων δημιουργεί την φωτογραφική ομάδα εξόριστων στο Εύδηλο. 
Φωτογραφίζει και τυπώνει, βοηθούμενος από άλλους συντρόφους του. Χρησιμοποιει την φωτογραφικη μηχανη σαν μεγεθυντηρα και εχει ως "αποθηκευτικο χωρο" τον διπλο πατο στην βαλιτσα του. Καποια αρνητικα διασωθηκαν απο τοτε[...]
Μανόλης Κασιμάτης
πρωτη δημοσιευση στο μπλοκ 8/12/2008

Οταν η φωτογραφια συνανταει την ποιηση στο σκληρο νησι της εξοριας απο το περιοδικο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ-ΦΩΤΑ τευχος 2 καλοκαιρι 2000

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ - ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ




Μανόλης Κορνήλιος
 ο Μανόλης Κορνήλιος, συγγραφέας, μεταφραστής, Μακρονησιώτης. Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και μεγάλωσε στη Σάμο, όπου φοίτησε στην Εμπορική Σχολή της Σάμου και στη συνέχεια στην Πάντειο. Στα χρόνια της Κατοχής, φοιτητής, πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και διακρίθηκε στις μάχες του Δεκέμβρη στα Εξάρχεια και στην Οδό Διδότου. Μαθήτευσε στη λογοτεχνία με δασκάλους τους: Μάρκο Αυγέρη, Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ρίτα Μπούμη-Παπά κ.ά. στην Ομάδα Νέων Λογοτεχνών της ΕΠΟΝ. Δοκιμάστηκε σκληρά και υπόμεινε καρτερικά τα βασανιστήρια στα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο (1947-1951). Από το 1951 και για δεκαετίες εργάστηκε ως μεταφραστής κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων από τα αγγλικά και τα γαλλικά, καθώς και ως συντάκτης και επιμελητής κειμένων σε περιοδικά, εφημερίδες και εγκυκλοπαίδειες, όπως η ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ. Εχει γράψει πολλά έργα ποιητικά και πεζά. Από αυτά έχουν εκδοθεί τα ποιητικά: «Κύκλος Φωτιάς», «Η φωνή του ωκεανού», «Το πικρό παραμύθι του Αδωνι» (Βραβείο φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός), «Φυγή στη νύχτα, επιστροφή την αυγή», «Κύκλος σιωπής, κύκλος οργής», «Η πόλη των κοχυλιών». Για παιδιά και νέους: «Ο ξεροκέφαλος», «Πολύ ωραίο το όνομά σου, Ελευθερία!», «Ο Κωστάρας, το άλογο και η ελευθερία», «Η γελαστή πολιτεία». Από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» έχουν εκδοθεί: «Σαν ιστορίες και σαν παραμύθια» (για παιδιά), «Ο άλλος δραπέτης» (μυθιστόρημα), «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο» (μυθιστόρημα). Από το 1999 έως το 2005 εργάστηκε στη «Σύγχρονη Εποχή» ως εισηγητής λογοτεχνικών βιβλίων προς έκδοση.


Στέλιος Κασιμάτης

Φωτογράφος, Ιδ. υπαλληλος. Μακρονησιώτης. Γεννήθηκε στον Πειραια , σπούδασε μηχανικος στην Σχολή του Πειραικου Συνδέσμου και στη συνέχεια εργάστηκε σαν μηχανικός αεροσκαφων στο Κρατικό Εργοστασιο Αεροπλανων στο Χασανι. Στα χρόνια της Κατοχής, πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση σαν καπετανιος λοχου της Βούλας. Πηρε μερος και στις μάχες του Δεκέμβρη στην Αθηνα το 1944.
συνεχεια http://www.manolokasimatis.gr/index.php?fID=106