Περι φωτογραφικης εκπαιδευσης, δια βιου, πιστοποιημενης, και οχι μονο...

Ντοκουμεντα

Συνέδριο ΠΟΦ (...αρθρα) 
Επι την εκαιρια της ετησιας συνελευσης της ΠΟΦ που θα γινει στις 13 Δεκεμβρη 2009
Για να θυμομαστε καλυτεροτερα: Το Νοεμβη του 2008 σε αιθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ διεξηχθει το 16ο συνεδριο της ΠΟΦ που ηταν εκλογικοαπολογιστικο. Ενα νεο ΔΣ ξεκινησε για το καλο του κλαδου. Εστιαζω σε ενα αποσπασμα της εισηγησης του προεδρειου προς την συνελευση που ελεγε: ΠΟΦ  14/11/2008  "......... επιτελους σημερα καταφεραμε -και σας το παραδιδουμε- να δημιουργησουμε ενα επαγγελματικο περιγραμμα για τον "ψηφιακο φωτογραφο" που ειναι ενα εργαλειο στα χερια του κλαδου μιας και τον εντασσει στην ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ και του δινει το δικαιωμα να οργανωνει σεμιναρια για καταρτιση στις νεες τεχνολογιες και οχι μονο. Αυτο το περιγραμμα για να πραγματοποιηθει χρειαστηκε πολυ χρονο και την συνεργασια 4 φωτογραφων τους Γ.Καμπουρη απο την ΕΦΕ τον Β.Κωστοπουλο Ζ. Τσιαπα απο την ΕΚΦΑ και ως εμπειρογνωμονα Δ. Αντωναροπουλο ΠΟΦ. Ετσι ανοιγει ο δρομος για πιστοποιησεις σε διαφορες εργασίες καθως θα χρησιμοποιηθει σαν μπουσουλας για την υλη που πρεπει να διδασκουν τα ΙΕΚ αλλα και ΚΕΚ που θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ αλλωστε ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ η ΠΟΦ η να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ με το ΚΕΚ της Συνομοσπονδιας (ΓΣΕΒΕΕ)................."
Εκτος απο τα ανωτερω, Σας υπενθυμιζω οτι η ΕΦΕ ενωση φωτορεπορτερ ελλαδας εχει ηδη ξεκινησει απο την αρχη του χρονου(2009) ξεχωριστα και ολοκληρωνει (αν δεν εχει ηδη γινει) το επαγγελματικο περιγραμμα του φωτορεπορτερ???
αν ηταν και ενεργο το σωματειο της Διαφημιστικης φωτογραφιας ισως να εκαναν και αυτοι πιστοποιηση.
Μα τι γινεται? Απο οτι φαινεται ο συντονισμος ειναι τελειος. η ειναι αλλο ο ψηφιακος φωτογραφος και αλλο ο φωτορεπορτερ. Οπως το πανε θα γεμισουμε περιγραμματα και πιστοποιησεις.
Αληθεια σε τι επιπεδο πιστοποιησης ειμαστε εμεις του φορουμ? Για να δειξουμε τα διπλωματα μας?  παντως να το ξερετε εγω κατω απο το 3ο επιπεδο δεν συζηταω.....
στα ΣΟΒΑΡΑ αντι οι μεγαλοι καθοδηγητες του φωτογραφικου κλαδου να λενε περι αυτων των ...
ΑΣ ΠΟΥΝΕ ΜΙΑ  ΠΡΟΤΑΣΗ. 
ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΙ
ενδεχομενως και με αλλες ειδικοτητες.
ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΙΕΚ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με το κυριωτερο να ενταχτουν ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ.
Καθως ΣΕ ολα τα τμηματα εκπαιδευσης που εχουν κυριαρχη την φωτογραφια
συγχρονους εξοπλισμους και οχι μπακατελες, αξιους δασκαλους καθηγητες επαγγελματιες του χωρου, εποπτικο και διδακτικο υλικο συχρονο και κα
.
Οσο αφορα την περιφημη δια βιου εκπαιδευση ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.
Να ανοιξουν τις πορτες σε οσους αξιους επαγγελματιες θελουν να γραφτουν μεσω ειδικων προδιαγραφων στις ολες Ανωτατες τις Φωτογραφικες Σχολες.
ΑΥΤΗ ειναι μια σωστη συγχρονη ΔΙΑ ΒΙΟΥ εκπαιδευση και οχι τα σεμιναριακια.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
Πως ειπαμε το νεο υπουργειο Παιδειας και δια βιου μαθησης¨.....
ωχ τωρα καταλαβα,  εμπρος για νεα σεμιναρια και για νεες πιστοποιησεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ(ΠΟΦ)  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13/12/2009
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Πιστοποίηση επαγγέλματος
Η πιστοποίηση επαγγέλματος δεν είναι αυτό που περιμέναμε όταν καταθέταμε το επαγγελματικό περίγραμμα. Αλλά και ο τρόπος που πάει να γίνει, ερήμην του κλάδου και από ιδιώτες, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Στις πιστοποιήσεις των φωτογράφων βάση επαγγελματικού περιγράμματος θα πρέπει σαν ομοσπονδία να έχουμε λόγο και ρόλο σαν γνώστες του τι ζητά η αγορά από τον επαγγελματία φωτογράφο και να γίνει με την συμμετοχή μας από δημόσιο φορέα.
Επιμόρφωση
Η συνεχή αλλαγή τεχνολογίας στο επάγγελμα μας απαιτεί σωστή επιλογή εξοπλισμού αλλά και συνεχή επιμόρφωση. Τις ανάγκες μας εν μέρη έχουμε καλύψει από το ΚΕΚ της ΓΕΣΕΒΕΕ. Στις προθέσεις μας είναι η συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας για την δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης μέσω δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ φωτογραφίας).............................
Στους άμεσους στόχους για την χρονιά που έρχεται είναι:
1) Πιστοποίηση των φωτογράφων με πρόγραμμα επιμόρφωσης.
2) Πιστοποίηση και προώθηση εργασιών ( βιομετρικές φωτογραφίες ).
3) Προώθηση εργασιών με φυλλάδιο από γενική γραμματεία καταναλωτή.
4) Ενέργειες για την πάταξη του παραεπαγγελματισμού.
5) Δημιουργία πανελλαδικού μητρώου φωτογράφων.
6) Επισκέψεις σε υπουργεία και κόμματα.

Η πιστοποιημενη η ζωη μας ολη...
Χαρας ευαγγελια σε ολους. Επιτελους , να το,
ηρθε το πιστοποιημενο επαγγελματικο περιγραμμα φωτογραφος - ειδικος ψηφιακων ληψεων
που εκτος των φωτογραφικων... (συμφωνα με τους φωστηρες)
ειναι και ειδικος να πραγματοποιει ληψεις με ψηφιακη βιντεοκαμερα
και εν συνεχεια
ειδικος να πραγματοποιει το μονταζ, να συνθετει το λογο και την μουσικη επενδυση..
...αλλα και ειδικος να στοιχειοθετει (επιλεγει επεξεργαζεται και συνθετει τμημα η συνολο αρχειων για την παρουσιαση τους σε βιβλιοδετημενο σωμα (αλπουμπ)-δηλαδη εχει ΓΕΝΙΚΕΣ γνωσεις στησιματος σελιδας...
επισης, ειδικος να πραγματοποιει να πραγματοποιει εκτυπωσεις σε plotter για αφισσες κλπ καθως ειδικος να τυπωνει σε inkjet εκτυπωτες για banners, backlight, καταλογους αλλα και μπουζακια, mouse pad, κλπ.........
Και ολα αυτα μα ολα αυτα μπορουν να αποκτηθου διαμεσου μεσω σπουδων στα τει η μεσω αρχικης επαγγελματικης εκπαιδευσης
η μεσω της περιφημης συνεχιζομενης επαγγελματικης εκπαιδευσης ΣΕΚ η δια βιου εκπαιδευσης ωλε.
Ομως χρειαζεται να πιστοποιηθουν τα επαγγελματικα προγραμματα
αλλα και να αξιολογηθουν ολα τα ανωτερω με:
γραπτες εξετασεις-προφορικες εξετασεις-τεστ πολλαπλων απαντησεων-
εκπονηση εργασιων-συνεντευξη και αλλα
τελος οριζονται 5 διαδρομες στο επιπεδο επαγγελματικης ιεραρχιας Α
1η: λυκειο η ΕΠΑΛ η ισοτιμοι τιτλοι-αρχικη καταρτιση
2η: υποχρεωτικη εκπαιδευση-αρχικη καταρτιση (επιπεδου 1)-6 μηνες επαγγελματικης εμπειριας
3η: υποχρεωτικη εκπαιδευση-ΕΠΑΣ(αντιστοιχη ειδικοτητα)
4η: υποχρεωτικη εκπαιδευση-Συνεχιζομενη Επαγγελματικη καταρτιση(ΣΕΚ)-2 χρονια επαγγελματικη εμπειρια
5η: λυκειο(οποιοσδ. τυπος) - Συνεχιζομενη Επαγγελματικη καταρτιση(ΣΕΚ)-1 χρονος επαγγελματικη εμπειρια
...........................εσεις σε ποιο επιπεδο εισαστε σημερα;.......................
α ρε μπαμπα τι σπουδαζα και ετρεχα και σε στεναχωρουσα και στεναχωριομουνα και πρωι δουλεια, βραδυ ιδιωτικη σχολη και μετα παλι 2 + 1 χρονια κεκ και αλλα σεμιναρια...
τωρα δια μεσου του ΣΕΚ μια ζωη μπορω να μαθω
φωτογραφια - κινηματογραφια
γραφιστικη και εκτυπωση και σε διαφορα υλικα ωλε
μανολης κασιματης φωτογραφιζοντας
ο αγωνας για την αξιοπρεπεια συνεχιζεται
φωτογραφος και τυπογραφος
και τα λοιπα κακα της επαγγελματικης μου μοιρας
ΥΣ. για οσους δεν καταλαβαν τι θα γινει ευχαριστως να τους τα εξηγησω ποιο αναλυτικα

Γιωργος  Κωσταντινιδης
   Απάντηση: η πιστοποιημενη η ζωη μας ολη...
Ολα αυτα Μανωλη περασαν με το περιτυλιγμα της κατοχυρωσης του επαγγελματος και τελικα οπως ευκολα καταλαβαινει ο καθενας μονο για τετοια δεν προκειται. Ξοδευτηκε χρονος και κοπος, μερος απο τη δραση των συνδικαλιστικων οργανων μας, και αποπροσανατολιστηκε ο κλαδος.
Υπαρχουν σοβαρες ευθυνες απο συνδικαλιστες του κλαδου που θα πρεπει να τις αναλαβουν.
Εχουμε συνεδριο αυριο...

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Φωτογράφων για το συνέδριο της ΠΟΦ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ
................ Ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές εργαστηρίων, ενταγμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση της ψευτοκατάρτισης των ΙΕΚ-ΚΕΚ. Ειδικώτερα διεκδικούμε, για την δημιουργία μιας νέας φωτογραφικής τεχνικής δημόσιας εκπαίδευσης την άμεση συνεργασία από εξιδικευμένα στελέχη του φωτογραφικού επαγγελματικού χώρου και με αντίστοιχη δυνατότητα ελέγχου.
Να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης και πρόσληψης των διδασκόντων.
Η αναγκαία μετεκπαίδευση να γίνεται μόνο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Σε ένα κλάδο που τα τελευταία χρόνια θίγεται άμεσα από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, απαιτούμε από την πολιτεία να αναλάβει το κόστος της επιμόρφωσης των φωτογράφων στις διαρκείς αλλαγές που έχουν να αντιμετωπίσουν. Επιδοτήσεις στους αυταπασχολούμενους προκειμένου να μπορούν να διαθέσουν χρόνο από τη δουλιά τους με ότι απώλεια εισοδήματος αυτό συνεπάγεται.
Ειδική μέρυμνα για συναδέλφους που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια πριν τη σύνταξη για την εκπαίδευσή τους. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.



Βασίλης Kουτρουμάνος
Ταμίας Δ.Σ. Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

•  Μαθαίνουμε ότι έχετε κάποια ευχάριστα νέα για τους φωτορεπόρτερ που μάλιστα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο;
----------Ναι, είναι αλήθεια. Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι τελείωσε η πρώτη φάση κατάρτισης του επαγγελματικού περιγράμματος των φωτορεπόρτερ.
Το επαγγελματικό περίγραμμα συντάχτηκε πέρυσι για 10-12 επαγγέλματα σε όλη την Ελλάδα πιλοτικά. Φέτος όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 και με τους αναδόχους, που είναι η ΓΕΣΕΒΕ, η ΓΕΣΕΕ, το ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και το ΕΚΕΠΙΣ, ετοιμάζει μέχρι τον Οκτώβρη περιγράμματα για 200 επαγγέλματα. Πέρυσι δημιουργήθηκε το περίγραμμα του φωτογράφου μέσα στα 12 πιλοτικά και εμείς έχοντας ενημερωθεί, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. από τις αρχές του 2009 ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την σύνταξη του περιγράμματος για την ειδικότητά μας.
Στο επαγγελματικό περίγραμμα στην ουσία περιλαμβάνεται ο τίτλος του επαγγέλματος, η ιστορική του αναδρομή και η εξέλιξη, το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο, η ανάλυση του επαγγέλματος σε προδιαγραφές, οι απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες για την άσκησή του.
Και επιπλέον προτείνουμε διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων επαγγελματικών προσόντων και η ενδεικτική πρώτη αξιολόγηση των γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων αναφέρονται χαρακτηριστικά σ’ αυτό εδώ. Η πρώτη φάση τελείωσε την Τρίτη 21 Ιουλίου όποτε και το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε. ενέκρινε το περίγραμμα. Η δεύτερη φάση και τελευταία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αναλάβει σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) τα πρώτα 200 επαγγελματικά περιγράμματα.
Το κόστος ολόκληρου του προγράμματος ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το σημαντικότερο είναι ότι θα χρειαστεί πολλοί εργαζόμενοι να καθίσουν στα θρανία για να πιστοποιήσουν ότι πράγματι γνωρίζουν το επάγγελμά τους. Θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να γίνει όπως και να ενταχθεί το μάθημα του φωτορεπορτάζ στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας (πρόσφατα αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα σπουδών). Είναι ένα κίνητρο για να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.
•  Γιατί η Ε.Φ.Ε. αποφάσισε να συντάξει το περίγραμμα;
-----------Είναι πολύ ουσιώδης η σύνταξη του περιγράμματος.
Αν δεν το κάναμε εμείς, θα το έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Νοέμβρη μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανατεθεί να το κάνουν οι ιδιωτικού δικαίου ή οι δημοσίου δικαίου φορείς ή τα ανώτερα συνδικαλιστικά τους όργανα με καταληκτική ημερομηνία την 30η Οκτώβρίου, αλλιώς ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρίες. Μπορεί να μη εκπονήσαμε το τέλειο, αλλά γνωρίζουμε τις ανάγκες του επαγγέλματος και τα προβλήματα. Είναι προτιμότερο να συνταχτεί από εμάς τους ίδιους από το να το συντάξουν άλλοι.
•  Πρακτικά τι κερδίζει ο φωτογράφος και ο φωτορεπόρτερ, όταν υπάρχει αυτό το περίγραμμα;
   Σας κατοχυρώνει με κάποιο τρόπο στην αγορά;
--------Ναι, μπορεί να μας κατοχυρώσει. Μας κατοχυρώνει ως προς τους πελάτες. Είναι λογικό όταν κάποιος θα ψάχνει έναν φωτορεπόρτερ να προτιμήσει εκείνον που έχει την πιστοποίηση ότι κάνει καλά και ποιοτικά την δουλειά του. Είναι καλύτερα για τους φωτορεπόρτερ γιατί το περίγραμμα περιέχει τα πάντα για το επάγγελμα σε θεωρητική βάση, θέτει κάποια στάνταρ και περιγράφει ακριβώς τις δραστηριότητές του και τις απαιτήσεις τους. .......................
συνεχεια στο Photobusiness Weekly
που εκδίδεται και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

manolis kasimatis

 Απάντηση: πιστοποιηση συνεχειας ... στους φωτορεπορτερ
Πριν αρκετο καιρο εγραφα σε αυτη την στηλη αρθρο με τιτλο
την πιστοποιημενη την ζωη μας ολη
εχοντας αφορμη (μετα το καταπληκτικης εμπνευσης συστημα εκπαιδευσης EQUAL αυτο με τα πολλα εκατομπαλα ευρω το θυμαστε, την ξακουστη και αναμενομενη μετα βαϊων και κλαδων απο καποια στελεχη του φωτογραφικου χωρου Πιστοποιηση του ψηφιακου φωτογραφου
που θαναι εκτος των αλλων και πιστοποιημενος βιντεας
αλλα και πιστοποιημενος σελιδοποιος(βιβλιοδετης) ψηφιακων φωτογραφικων αλμπουμ....
Στο αρθρο ειχα δωσει καποια στοιχεια για το γελοιο του πραγματος ελπιζοντας οτι καποιοι θα ειναι ποιο προσεκτικοι.
Δυστυχως τιποτα δεν εγινε. Αντε καλοριζικη η πιστοποιηση σας λοιπον κυριοι φωτορεπορτερ
καλα κανατε που ζηλεψατε την ΠΟΦ-ΕΚΦΑ.
Γιατι δεν ηρθατε σε επαφη με τους αντιστοιχους της ΠΟΦ-ΕΚΦΑ και απο κοινου να οριστει το περιγραμμα του ψηφιακου φωτογραφου πιο ολοκληρωμενο;
Μηπως πρεπει να κανουν τοτε το ιδιο πχ και οι φωτογραφοι της διαφημιστικης η οποιας αλλης ειδικοτητας σχετικης,
ισως και οι γραφιστες ψηφιακων αλμπουμ και οχι μονο
ισως και οι εταιρειες βιντεοσκοπησεων και οχι μονο..... κα  εμπρος στον δρομο των πιστοποιησεων
Μερικες ερωτησεις στο αγαπητο ταμια των Φωτορεπορτερ αλλα και σε ολους τους συναδελφους του.Και Τι ακριβως θα ζηταει ο ιδιοκτητης η ο υπευθυνος μιας εφημεριδας για να προσλαβει εναν φωτογραφο;
μια πιστοποιηση α επιπεδου, β` επιπεδου η γ` επιπεδου;
- και αν ο φωτογραφος εχει πτυχιο ανωτερας-ανωτατης σχολης εσωτερικου-εξωτερικου φωτογραφιας;
- και αν εχει πτυχιο ιεκ φωτογραφιας;
- και οι πιστοποιησεις θα γινονται μια φορα στην ζωη μας η καθε 5 χρονια;
- και θα πληρωνονται οι εξετασεις;
-και θελει καποιος απο την α` πιστοποιηση να παει στη β` πιστοποιηση τι θα κανει;
- και αν καποιος μετα 10 χρονια αποτυχει στην επαναλαμβανομενη;
- και οι Αποτυχωντες θα διαγραφονται απο τα σωματεια;
- και αναλογως των πιστοποιησεων αντιστοιχα θα μπορεσει να αμοιβεται και ο φωτογραφος-φωτορεπορτερ;
υπαρχουν πολλες ακομη ερωτησεις που τις αφηνω στο απωτερω μελλον
Και δηλαδη ενας ασχετος που με καποιο τροπο καταφερει μπει στο χωρο του φωτορεπορταζ αυτο ηταν, θα ειναι πια φωτορεπορτερ και με την βουλα της πιστοποιησης;
-απο ποιους;  πως;    πολλα λεφτα θα πεσουν για το τιποτα παλι.
Αντι να τα δωσουν να φτιαχτουν σωστες φωτογραφικες σχολες διαφορων επιπεδων πχ μεση ανωτερα ανωτατη.
καποιοι παλι σεμιναρια και τις βεβαιωσεις τους (και οχι μονο)..... ονειρευονται.