5.12.13

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ:ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ 13 ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ

μανολης κασιματης: "Μελετώντας το λεύκωμα".

πρωτη επανεκδοση 1995






















ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ
Η ΕΔΑ ΧΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
Η φράση αυτή ήταν τυπωμένη με μια πρόχειρη σφραγίδα σε όλα τα τεύχη του Λευκώματος της XIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. «Τιμής ένεκεν» επανεκδίδεται το Λεύκωμα, αφιερωμένο στη μνήμη του εμπνευστή και πρωτεργάτη της πρώτης έκδοσης, του Γεωργούλα Μπέικου, που έφυγε από τη ζωή 21 χρόνια πριν.
Αφιερώνεται επίσης στους συνεργάτες και συναγωνιστές, που συνέβαλαν στην πρώτη έκδοση και σ' όλους τους αγωνι­στές της Ρούμελης. Ανάμεσα στα πολλά σχέδια και όνειρα που είχε ο Γεωργούλας ήταν κι αυτό. Να επανεκδοθεί το Λεύκωμα σαν κατάθεση στην ιστορία της Αντίστασης κατά του φασισμού και σαν ένας φόρος τι­μής στους αγώνες της Ρούμελης.
Γι' αυτό έψαξε πολύ, βρήκε ένα αντίτυπο στη Μόσχα (του το δάνεισαν για πολύ λίγο χρό­νο) και παρακάλεσε τον Μάνο Ζαχαρία να το φωτογραφήσει στη Μοσφίλμ, για να έχει όσο μπορούσε περισσότερη καθα­ρότητα και καλύτερη ποιότητα. Από εκείνη τη φωτογράφηση γίνεται η επανέκδοση. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να πραγμα­τοποιήσει αυτό το όνειρο του, γιατί έφυγε νωρίς. 51 χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας από το φασι­σμό και 21 χρόνια μετά το θάνατο του Γεωργούλα, επανεκδί­δεται με τη βοήθεια πολλών φίλων. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Μίκη Θεοδωράκη που προλογί­ζει το Λεύκωμα και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου σ' όλους τους συντελεστές της έκδοσης. (1995)
Μαρία Φέρλα-Μπέικου














δευτερη επανεκδοση 2002 ΚΜΙΕΑ




































φωτογραφίες: Ραούλ και Φωτογραφικό Συνεργείο Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών

Σημειωση: επειδη ορισμενες φωτογραφιες βρισκονται σε διαφορα προσωπικα λευκωματα φωτογραφων δεν σημαινει οτι ανηκουν και στο ιδιο προσωπο που εκδοσε το λευκωμα.
Η πιστοποποιηση μιας φωτογραφιας σε συγκεκριμενο φωτογραφο αποδεικνυεται
μονο αν ηταν και αυτος εκει ...κανοντας ο ιδιος το κλικ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ











 




















πρωτη δημοσιευση Οκτωβριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: