9.10.14

Επετειακή περιήγηση στην Αθήνα. Κυριακή 12 Οκτωβρίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνει επετειακή περιήγηση με τίτλο «Το τέλος της γερμανικής κατοχής. 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας», την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, με αφετηρία τα Προπύλαια στην οδό Πανεπιστημίου. Στόχος της επετειακής εκδήλωσης, η οποία βασίστηκε στην πρωτοβουλία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, είναι η περιήγηση στους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής και η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της που παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο:
· Ο κατοχικός λιμός του χειμώνα 1941- 1942
· Η πρώτη διαδήλωση και η πρώτη απεργία του 1942
· Η ανατίναξη του κτιρίου της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ
· Οι χώροι κράτησης και βασανισμού αντιστασιακών από τις γερμανικές αρχές κατοχής Οι αιματηρές μαζικές διαδηλώσεις του 1943
· Τα καζίνο των μαυραγοριτών
· Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και οι Έλληνες συνεργάτες τους
Μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.
Η ξενάγηση θα γίνει από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ο οποίος, μετά το πέρας της ολοκλήρωσής της, θα συμμετέχει σε συζήτηση μαζί με τον ερευνητή της φωτογραφιας Μανώλη Κασιμάτη, που θα ακολουθήσει στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρηγόπουλου) με προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού.
Επίσης, η ιστορικός – αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Μπουρνόβα θα παρουσιάσει την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».
Ώρα:11.00 Η συμμετοχή είναι ελεύθερη
Θα προβληθουν οι ταινιες-ντοκυμαντερ του Αγγελου Παπαναστασιου και του Φιλοποιμην Φίνου(ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΑ),
ενδεικτικες φωτογραφιες της κατοχης απο τους, Κωστα Παρασχο, Αδελφοι Μεγαλοικονομου, Ηνωμενων Φωτορεπορτερ,  κ.α. καθως και γερμανικων και ιταλικων αρχειων  και εικαστικα εργα δημιουργων
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: