19.12.15

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος π. Κάμπινγκ Βούλας:’’εξετάζοντας τον Δεκέμβρη του 1944 μέσα από φωτογραφίες και φωτοκινηματογραφικά ντοκουμέντα’’

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος π. Κάμπινγκ Βούλας Σάββατο 19 Δεκέμβρη, στις 7:00 μμ.
Φωτοπροβολή , ανάλυση & συζήτηση με θέμα :’’εξετάζοντας τον Δεκέμβρη του 1944 μέσα από φωτογραφίες και φωτοκινηματογραφικά ντοκουμέντα’’
Του φωτογράφου-εικαστικού Μανόλη Κασιμάτη
(πολιτιστική εταιρεία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ )
 


Η μελέτη της φωτογραφίας - ντοκουμέντου για τον Δεκέμβρη του 1944, προς εξαγωγή  ποικίλων συμπερασμάτων δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω του ότι για τους  ιστορικούς το βάρος της πολιτικοκοινωνικής ανάλυσης ήταν μεγαλύτερο. Από δε την πλευρά των ιστορικών της ελληνικής φωτογραφίας μάλλον  αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καταφέρει να συνδυάζουν την έρευνα στο  φωτογραφικό και στο πολιτικοκοινωνικό πεδίο, γι' αυτό και υπάρχει τόσο  μεγάλη σιωπή ειδικά σε δύσκολες ιστορικές περιόδους.
 Όμως η ανάλυση και  των φωτογραφιών αλλά και της ίδιας της δράσης των φωτογράφων σαν  ιστορικά υποκείμενα μπορούν να προσφέρουν περιεκτικότερα δεδομένα  ανάγνωσης  του ιστορικού γίγνεσθαι.
Από την έρευνα και την ανάλυση των φωτογραφιών των Δεκεμβριανών (από την μελέτη Μανόλης Κασιμάτης "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ `44", Αθήνα 2008) διαπιστώνεται ότι φωτογραφική κάλυψη των μαχών, τα όσα είχαν προηγηθεί και τα όσα έγιναν μετά κατέγραψαν τρεις διαφορετικές απόψεις:
      α) την άποψη των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ Ελλήνων, των ξένων μέσων  μαζικής ενημέρωσης και άλλων  υπηρεσιών,
      β) την άποψη κάποιων απλών πολιτών που έτυχε, αν και αρκετά σπάνιο για  εκείνη την εποχή, να έχουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή και  γ) την άποψη των στρατιωτικών φωτογράφων και κινηματογραφιστών του  βρετανικού εκστρατευτικού σώματος. Βρετανική καταγραφή AFPU / BRITISH ARMY FILM & PHOTOGRAPHIC UNIT RAFFPU / Royal Air Force Film & PHOTOGRAPHIC UNIT).Δεν υπάρχουν σχόλια: