29.11.13

Με αφορμη μια δημοσιευμενη φωτογραφια σε κυριακατικη εφημεριδα(η καθημερινη 17/6) .

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι σημαντικό καθήκον στην έρευνα ενός μελετητή. Ο κίνδυνος να κυριαρχήσει η σιωπή ή η άγνοια στην ιστορική έρευνα της φωτογραφίας και τους φωτογράφους, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην παραποίηση ιστορικών ντοκουμέντων. Είναι τόσοι λίγοι οι φωτογράφοι της περιόδου 1940-50 που δεν χρειάζεται και τόσο επιμονή στους δύο, τρείς,  επίσημα καταγεγραμμένους. Επιτέλους ήρθε και η ώρα να τολμήσουν κάποιοι ερευνητές να βγουν από τα γραφεία των φωτογραφικών μουσείων, κέντρων, ιδρυμάτων αλλά και των μέσων μαζικής ενημερώσης και ξεπερνώντας τους συμβιβασμούς της μίζερης καθημερινότητας, να βγάλουν από το σκοτάδι όλους τους φωτογράφους, τοποθετώντας τους στη θέση που τους αξίζει. 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   ΚΥΡΙΑΚΗ 17-06-12 

  http://portal.kathimerini.gr/epaper
σε σελίδες αφιερωμένες στην ΙΣΤΟΡΙΑ με θέμα: Ο Εμφύλιος σε ιστορική τροχιά. Ερευνητικές προσεγγίσεις της δεκαετίας του 1940 από δύο μελετητές,  σε μια κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας συγκυρία/.  Του Στεφανου Χελιδονη
--Περιγραφή σε τρεις χρονικές διαστάσεις
Του Σταθη Ν. Καλυβα(καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.)
--Εγκλωβισμός στα αφηγήματα των ηρώων και του τρόμου
Του Θαναση Δ. Σφηκα(αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς και Ελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.)


υπάρχει η κατωτέρω φωτογραφία με την αντίστοιχη λεζάντα :
Κατερίνη 1944. Συγκέντρωση του ΚΚΕ. Οι αγρότες διαδηλώνουν με υπερυψωμενο το σφυροδρεπανο..   φωτογραφικο αρχειο Σπυρου Μελετζη

Η φωτογραφία υπάρχει και στο λεύκωμα που συνόδευε την φωτογραφική έκθεση  στην Βαλένθια της Ισπανίας τον Απρίλιο του 2007, και μετά στην Αθήνα το 2008.

Οπως αναδείξαμε ήδη σε παρέμβαση μας και στο Πάντειο το 2008 σε ημερίδα για την Αντίσταση και κατα την στην εισήγηση μας στο μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ το 2011 σε ημερίδα για τους φωτογράφους κατα την διάρκεια του 1941-44

 αλλά και οπως υπάρχει αναλυτικά στην μελέτη μας (απο το 2008) η φωτογραφία δεν ανηκει στον Μελετζη,
 ουτε ειναι απο την Κατερίνη.
Απο το πρωτοσέλιδο της  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΛΑΪΚΗ ΦΩΝΗ
όργανο του γραφείου περιοχής Μακεδονίας της κομματικής οργάνωσης του Κ.Κ.Ε.
που έβγαινε στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με ημερομηνία 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944

Η επικεφαλίδα για στις φωτογραφιες γράφει:
Απο την προχθεσινή παλλαϊκη πανεπαρχιακή συγκεντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων.  (Δηλαδη στις 17/12/44)

Φυσικα η πλατεια Δικαστηρίων είναι στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και οχι στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Στο βαθος αν προσεξουμε την καθαρη φωτογραφια διακρινονται μεγαλα και πολυοροφα κτιρια λιγο σπανια για μια επαρχιακη πολη.
 
Θεωρουμε με πολυ μικρες επιφυλαξεις οτι ανηκει στον Λάζαρο Ακκερμανίδη που συνεργαστηκε με την εφημεριδα ΛΑΙΚΗ ΦΩΝΗ. Ο Λάζαρος Ακκερμανίδης σημαντικοτατος φωτορεπορτερ του Ελληνοιταλικου πολεμου εδρασε σαν φωτογραφος εθνικης αντιστασης με τον ΕΛΑΣ(Ο.Μ.Μ.) στην περιοχή της Μακεδονίας. Πνίγηκε στο ναυαγιο του πλοιου ΧΕΙΜΑΡΑ το 1947.

Στα  περιεχόμενα του βιβλίου/λευκωματος του Σπύρου Μελετζή, αναφέρεται με μικρά γράμματα ότι πολλές φωτογραφίες ειναι του Λάζαρου Ακκερμανίδη που οπως ισχυριζεται ηταν φίλος και συνεργάτης του;.


Να σημειωθεί ότι ο Σπ. Μελετζής είχε συλληφθεί από τους Εγγλέζους στις αρχές  (6-7 Δεκέμβρη 1944)  κατα την διαρκεια της μάχης της Αθήνας( Δεκεμβριανά) και είχε μεταφερθεί κατοπιν σε στρατόπεδο στην Αφρική. Αδύνατον να ήταν ταυτόχρονα και να φωτογράφιζε στην Θεσσαλονίκη.

Ελπιζουμε καποτε οι ανεξαρτητες φωτογραφικες μελετες να εχουν τον απαραιτητο σεβασμο και προσοχη. Για να γλυτωνουμε αστοχιες εντος και εκτος Ελλαδας.

δειτε
http://eteriafotografizontas.blogspot.gr/2012/01/blog-post_14.html
"ψάχνοντας φωτογράφους και κινηματογραφιστές της Εθνικής Αντίστασης"/μανώλης κασιμάτης
Μουσείο Μπενάκη, ημερίδα 28/2/2011. η φωτογραφία στα χρόνια της Αντίστασης 1941-1944

http://eteriafotografizontas.blogspot.gr/2012/01/1121944-111945.html
Λαϊκή Φωνή(εφημερίδα).1/12/1944-1/1/1945. Πρώτες σελίδες

http://eteriafotografizontas.blogspot.gr/2008/11/blog-post_25.html
Κασιμάτης, Μανόλης Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την δράση του ΕΛΑΣ (Ομαδα Μεραρχιών Μακεδονίας). Φωτογραφίες της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης
(Οκτώβρης 1944) απο το αρχείο του φωτογράφου Λαζαρου Ακκερμανίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια: