20.4.11

Μουσείο Μπενάκη «Ρούντο Σβαρτσ, Κρήτη, 1943. ενας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ».

Κάθε χρόνο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη
τιμά έναν πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας για την πνευματική του προσφορά. Το 2005 τιμήθηκε η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ του Μετσόβου, το 2006 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το 2007 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το 2008 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το 2009 το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το 2010 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης του Ρεθύμνου. Φέτος τιμάται η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για το Ιστορικό της Μουσείο.
Με την ευκαιρία αυτή φιλοξενείται στους χώρους του κτιρίου της οδού Πειραιώς η έκθεση «Ρούντο Σβαρτσ, Κρήτη, 1943. eνας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ».
Στα τέλη Ιανουαρίου 1943, ο ζωγράφος Rudo Schwarz, γεννημένος το 1906 στη Βόρεια Τσεχία, επίστρατος οπλίτης της Wehrmacht, φτάνει στην Κρήτη. Στον ενάμιση περίπου χρόνο παραμονής του, επιλέγει συνειδητά να αποκοπεί από την ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και να αποτυπώσει ζωγραφικά, με το φωτογραφικό του φακό και σε μεθοδικές σημειώσεις στα ημερολόγιά του την άλλη εικόνα της Κρήτης, μακριά από τα δεινά της Κατοχής. Μνημεία, τοπία ανέπαφα, λαϊκή αρχιτεκτονική, ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, έναν αρχέγονο πολιτισμό που τον συναρπάζει. Στην έκθεση παρουσιάζεται επιλεγμένο τμήμα του αρχείου Schwarz που δωρήθηκε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών από τους κληρονόμους του. Το αρχείο, που απαρτίζεται από ημερολόγια 388 σελίδων με σχέδια και ακουαρέλες, 461 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και 18 ζωγραφικούς πίνακες είναι κατατεθειμένο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Μάιος – Νοέμβριος 2010).
http://www.historical-museum.gr/schwarz/index.html

 

λιγα λογια
Τον Οκτώβριο του 2008 η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών έγινε αποδέκτης μιας γενναιόδωρης παραχώρησης. Οι κύριοι Ingo Schwarz-Quandt και Heinz Schwarz, γιοι του Γερμανού ζωγράφου Rudo Schwarz, δώρισαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ένα τμήμα του αρχείου και των έργων του πατέρα τους, ο οποίος, ως στρατιώτης της Βέρμαχτ, υπηρέτησε στην Κρήτη το 1943-44. Το κρητικό Αρχείο Rudo Schwarz περιλαμβάνει 18 ελαιογραφίες και πορτραίτα με μολύβι ή κάρβουνο, ένα Φωτογραφικό Άλμπουμ με 460 περίπου φωτογραφίες και ένα Ημερολόγιο 388 σελίδων, στο οποίο καταγράφεται η περιήγησή του κυρίως στο νομό Ηρακλείου και το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Λασηθίου με ένθετα λεπτομερή σχέδια (ακουαρέλλες, παστέλ, σκίτσα με μολύβι και πενάκι).
Επιλογές από το σημαντικό αυτό υλικό εκτίθενται στην περιοδική έκθεση «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ», που εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου 2010 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και θα διαρκέσει ώς τις αρχές Νοεμβρίου.
Επισης με αφορμη την εκθεση εγινε και ενα ιστορικο συμποσιο με  θέμα ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ '43
(Επιστημονικό συμπόσιο για την κατεχόμενη Κρήτη
κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου)
στο πραγματοπιηθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
(Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010) Το δελτιο τυπου αναφερει:
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που συνοδεύουν την περιοδική έκθεση Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διοργανώνει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου του 2010 επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ '43 και θέμα τις πολυποίκιλες πτυχές της καθημερινότητας στην κατεχόμενη Κρήτη. Το συμπόσιο σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της παραπάνω έκθεσης (Μάιος-Νοέμβριος 2010), η οποία παρουσιάζει το ζωγραφικό και φωτογραφικό αρχείο καθώς και το προσωπικό ημερολόγιο του Γερμανού ζωγράφου Ρούντο Σβαρτς που υπηρέτησε ως στρατιώτης στην Κρήτη κατά την περίοδο 1943-1944. Στόχος του συμποσίου είναι να αναδείξει τις λιγότερο γνωστές πτυχές της κατοχικής καθημερινότητας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο της Κρήτης κατά την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής, εστιάζοντας στη διετία 1943-1944, περίοδο που ο Σβαρτς υπηρετεί στο νησί και καταγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων του, τη φύση, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Στο πλαίσιο του συμποσίου, εκτός των ερευνητικών εισηγήσεων, θα παρουσιαστούν άγνωστα αρχειακά σύνολα, όπως φωτογραφικά αρχεία Γερμανών στρατιωτικών που υπηρέτησαν στην Κρήτη, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες-αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν εκείνη την περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: